Medewerker in beeld!

Deze maand onze medewerker Ron van Rossum in beeld. Ron is werkzaam als ordermanager bij VAN AS. Elke werkdag zet hij zich voor de volle 100% in om alle orders goed door het bedrijf te laten lopen en deze naar wens van de klant te leveren. Maar in zijn vrijetijd zet hij zich graag en zeer geregeld in voor Het Rode Kruis.

Hoelang zet je je al in voor Het Rode Kruis?
In 2010 zijn mijn vrouw en ik begonnen met de opleiding en vanaf begin 2011 zijn we daadwerkelijk aan het werk gegaan.

Wat was de belangrijkste reden dat je bent gaan helpen bij Het Rode Kruis?
In de eerste plaats omdat ik het fijn vind om mensen te helpen. Ook heb ik altijd wel affiniteit gehad met medische zaken.
Mijn vrouw en ik deden elk afzonderlijk vrijwilligerswerk. Dit leek ons beiden leuk en daarom zijn we er samen aan begonnen. En met heel veel plezier.

Waar zetten jullie je momenteel voor in bij Het Rode Kruis?
Dat is best wel divers. Gelukkig gaan er weer evenementen komen waarbij wij posten. Dat kunnen bijvoorbeeld tentfeesten zijn, sportevenementen, grote markten, enz. Ook zetten wij ons in voor het vervoer van coronapatiënten met een aangepaste bus.
Zeer actueel is natuurlijk de hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne. Dat betreft o.a. EHBO, begeleiding bij medische trajecten, hand- en spandiensten en ervoor zorgen dat ze spullen krijgen die ze nodig hebben.

Daarbij zijn we ook actief in de vaccinatiestraten als EHBO’ers, hebben we voedselbanken ondersteund, Afghaanse vluchtelingen opgehaald vanaf Schiphol en hebben we coronatesten uitgevoerd bij oudere mensen thuis.

Wat kunnen andere doen om te helpen en nu voornamelijk voor de vluchtelingen uit Oekraïne?
Het is verstandig om ter plaatse te informeren hoe het één en ander georganiseerd is. Vaak loopt de organisatie via de gemeente. Daar zou je kunnen informeren waaraan behoefte is. Zo zijn er vaak vrijwilligers nodig bij de opvanglocaties, worden er spullen ingezameld die daarna ook uitgezocht en gesorteerd moeten worden.
Je kunt de vluchtelingen, die dat willen, betrekken bij je sportvereniging, zodat ze ook kunnen sporten. Vaak is daar echt behoefte aan.
Zo kan je met elkaar ervoor zorgen dat zij zich hier welkom en veilig voelen.