De weg naar duurzaamheid

Duurzaamheid, een thema wat we vandaag de dag op allerlei manieren terug zien komen. Zo ook binnen de drukwereld, de wereld van VAN AS. Naast innovatie en efficiëntie staat dus ook duurzaamheid hoog op de agenda; voor VAN AS belangrijk maar ook zeker een punt van aandacht vanuit klanten. ”We merken steeds vaker dat klanten het belangrijk vinden dat de producten die ze bij ons bestellen bewust en duurzaam zijn geproduceerd en hier wordt dus ook nadrukkelijk naar gevraagd.” Aldus Marcel van der Graaf, bedrijfsleider bij VAN AS.

Marcel geeft aan dat sinds hij zijn huidige functie bekleed het onderwerp duurzaamheid een steeds grotere rol is gaan spelen. ”De weg naar duurzaamheid is een proces wat ik vanaf het begin van dichtbij heb meegekregen -het onderwerp is te belangrijk om onaangeroerd te laten.”

Recycle-Service

VAN AS probeert op meerdere manieren haar duurzame ambities waar te maken. Afval wordt gescheiden en gerecycled, er worden afbreekbare of recyclebare materialen gebruikt, TL verlichting maakt plaats voor LED-lampen en ook het drukproces zelf wordt strak gemonitord om verspilling te voorkomen.

”Dergelijke materialen die we vaak inzetten zijn bijvoorbeeld honingraatkarton, E-golf karton, BIO karton, FSC papier en qua kunststoffen is Polypropyleen volledig recyclebaar. Als VAN AS willen we onze klanten graag de service bieden dat gebruikte Polypropyleen-materialen op een central punt kan worden opgehaald, zodat wij deze materialen via onze gescheide afvalstroom kunnen recyclen; een soort VAN AS-Recycle-Service. Papier en karton recyclen we daarnaast afzonderlijk in onze perscontainer. Ook inktresten worden afzonderlijk verzameld in grote vaten – niks gaat simpelweg bij het afval bij VAN AS”, aldus Marcel.

Daarbij zijn naast het kantoor ook beide productiehallen volledig voorzien van LED-lampen. De magazijnen zijn voorzien van slimme verlichting door middel van bewegingssensoren. ”We zijn zeker trots op deze stap naar duurzaamheid, in combinatie met de nieuwe slimme sensoren sluit dit ook weer naadloos aan bij onze waarden innovatie en efficiëntie

Afscheid nemen van verspilling

Als je het over duurzaamheid hebt, komt ook het vraagstuk ‘verspilling’ om de hoek kijken. “We proberen altijd zo weinig mogelijk materialen te verspillen, dit doen we door bijvoorbeeld onze persen goed af te stellen en hier altijd scherp op te blijven. Zo zorgen we ervoor dat we bij het testen van de instellingen altijd het maximale uit onze materialen halen, zo bedrukken we bepaalde kanten meerdere malen voor het controleren van de kleurstellingen; hier hoeven we niet elke keer nieuwe vellen voor te gebruiken. Op deze manier houden we de kosten van het testen laag maar zorgen we er tegelijkertijd voor dat we geen papier verspillen. Daarnaast zijn we binnen VAN AS ook altijd scherp op de levering van ons drukwerk zodat we bepaalde leveringen kunnen combineren om ook hier weer onnodige verspilling te voorkomen.”

Toekomstmuziek

Deze verschuiving naar meer duurzaamheid binnen VAN AS smaakt naar meer wat Marcel betreft. “We zijn ook aan het kijken naar de mogelijkheden van zonnepanelen zodat we nog een extra stap kunnen maken richting die duurzaamheid waar we naar streven binnen VAN AS”.